JAK ZAVAŘOVAT TŘEŠNĚ?

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Nejprve si připravte třešně. Třešně omyjte, očistěte od stopky a odstraňte pecky. Můžete použít speciální vykrajovač pecek na třešně, pokud máte.

  2. Připravte sklenice na zavařování. Sklenice a víčka důkladně umyjte a sterilizujte, například v troubě na 120 stupňů Celsia po dobu 15 minut.

  3. Vložte třešně do velkého hrnce, přidejte cukr a šťávu z citronu. Promíchejte a nechte asi hodinu odstát, aby třešně pustily šťávu.

  4. Poté hrnec postavte na středně vysoký oheň a nechte směs zavařovacích třešní přivést k varu. Vařte cca 10 minut.

  5. Po uvaření naplňte sklenice třešněmi až po okraj. Snažte se naplnit sklenice co nejvíce třešněmi, aby bylo co nejméně vzduchu.

  6. Zavřete sklenice, otočte je dnem vzhůru a nechte je tak vychladnout. Tímto způsobem vznikne vakuum, které pomáhá při konzervaci.

  7. Po zcela vychladnutí sklenice otočte a uložte na chladné, tmavé a suché místo.

Pamatujte, že je důležité udržovat sklenice a víčka sterilní, aby se zabránilo růstu bakterií a plísní. Ačkoli třešně a cukr pomáhají konzervovat ovoce, nedostatečná sterilizace může způsobit, že se ovoce zkazí.

Celý sortiment na e-shopu: www.irt.cz