Jak zavařit feferonky
Ingredience:
1 kg feferonek 
500 ml octa
2 lžíce soli 
2 lžíce cukru 
4 bobkové listy
8 kuliček nového koření 
8 kuliček černého pepře 
(dle chuti česnek, cibule, semínka hořčice)
Postup:
Omyjte feferonky a nechte oschnout. Můžete je nakrájet na kolečka nebo nechat celé.
Smíchejte ocet, vodu, sůl a cukr v hrnci a přiveďte k varu. 
Vložte feferonky do čistých sklenic. 
Do každé sklenice přidejte bobkový list, nové koření a pepř. 
Zalijte horkým nálevem až po okraj.
Zavařování při 90 stupních:
Připravte si velký hrnec nebo zavařovací hrnec. Na dno položte utěrku nebo mřížku. 
Sklenice s feferonkami a nasazenými víčky vložte do hrnce. 

Zalijte sklenice vodou tak, aby sahala asi 2-3 cm pod víčka. 
Vodu v hrnci zahřejte na 90°C. Použijte teploměr pro přesné měření teploty. 
Udržujte teplotu na 90°C po dobu 15 minut. 
Po uplynutí času sklenice opatrně vyjměte z vody.
Otočte sklenice dnem vzhůru a nechte je tak 5 minut. 
Poté je otočte zpět a nechte zcela vychladnout. 
Skladování:
Skladujte na chladném a tmavém místě. Před konzumací nechte feferonky alespoň 2 týdny uležet, aby se rozvinula chuť. 
Tento recept je přibližně na 4-5 středně velkých sklenic o objemu 700-800 ml. 


které nakoupíte na našem e-shopu www.irt.cz
