Domácí maso ve vlastní šťávě



Postup zavařování syrového masa:

  1. Pořídíme 2 Kg libového plecka a 2 Kg prorostlého bůčku
  2. Maso důkladně omyjeme, očistíme a zbavíme přebytečných šlach a kostí.
  3. Maso nasolíme rychlosolí, opepříme a necháme uležet do druhého dne v chladničce.
  4. Nakrájíme na stejně velké kostky 2 x 2 cm.
  5. Maso uložíme a zatlačíme do předem vymytých ale již suchých sklenic.
  6. Snažíme se docílit maximálního stlačení masa, čímž vytlačíme přebytečný vzduch ze sklenic.
  7. Sklenice plníme 2 cm pod horní okraj a každou zalijeme třemi až čtyřmi velkými lžícemi čisté vody. Následně je uzavřeme zavařovacími víčky. *
  8. Uzavřené sklenice vložíme do zavařovacího hrnce do vlažné vody a postupně přivedeme k varu.
  9. Čas měříme od doby bodu varu.
  10. 1 den zavařujeme při teplotě 98 °C po dobu 90 minut. 2 den postupujeme stejným způsobem, tedy 90 minut při 98 °C.
  11. Po vychladnutí sklenic zkontrolujeme správnost uzavření víčky.

 

Postup zavařování pečeného masa:

  1. Pořídíme 2 Kg libového plecka a 2 Kg prorostlého bůčku.
  2. Maso důkladně omyjeme, očistíme a zbavíme přebytečných šlach a kostí.
  3. Maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Uložíme do pekáče a přidáme nakrájený česnek, cibuli a podlijeme jej studenou vodou.
  4. V troubě pečeme prvních 10 minut při teplotě 200 °C a zbývajících 30 minut při teplotě 180 °C.
  5. Poloměkké maso vyjmeme z trouby, horké jej nakrájíme na kostky 2 x 2 cm a uložíme do předem připravených sklenic (viz. bod 5. - Zavařování syrového masa).
  6. Sklenice plníme 2 cm pod horní okraj. Maso důkladně utlačíme a zalijeme jej třemi až čtyřmi lžícemi zbylou šťávou z pečení.
  7. Okraj sklenic důkladně očistíme a uzavřeme připravenými zavařovacími víčky. *
  8. Uzavřené sklenice vložíme do zavařovacího hrnce do vlažné vody a postupně přivedeme k varu.
  9. Čas měříme od doby bodu varu.
  10. 1 den zavařujeme při teplotě 98 °C po dobu 80 minut. 2 den postupujeme stejným způsobem, tedy 60 minut při 98 °C.
  11. Po vychladnutí sklenic zkontrolujeme správnost uzavření víčky.

 

  1. Víčka Twist:
  2. Důkladně očištěnými a omytými víčky uzavřeme sklenice a vkládáme do zavařovacího hrnce.
  3. Z důvodu lepší kontroly správného uzavření sklenic doporučujeme použít
    víčka Twist s označením RSB - s prolisem uprostřed, který nás vizuálně upozorní na špatně zavařené sklenice.
  4. Po vyjmutí již zavařených a vychladlých sklenic provedeme zkoušku poklepáním na víčko.