Postup zavařování syrového masa:
- Pořídíme 2 Kg libového plecka a 2 Kg prorostlého bůčku
- Maso důkladně omyjeme, očistíme a zbavíme přebytečných šlach a kostí.
- Maso nasolíme rychlosolí, opepříme a necháme uležet do druhého dne v chladničce.
- Nakrájíme na stejně velké kostky 2 x 2 cm.
- Maso uložíme a zatlačíme do předem vymytých ale již suchých sklenic.
- Snažíme se docílit maximálního stlačení masa, čímž vytlačíme přebytečný vzduch ze sklenic.
- Sklenice plníme 2 cm pod horní okraj a každou zalijeme třemi až čtyřmi velkými lžícemi čisté vody. Následně je uzavřeme zavařovacími víčky. *
- Uzavřené sklenice vložíme do zavařovacího hrnce do vlažné vody a postupně přivedeme k varu.
- Čas měříme od doby bodu varu.
- 1 den zavařujeme při teplotě 98 °C po dobu 90 minut. 2 den postupujeme stejným způsobem, tedy 90 minut při 98 °C.
- Po vychladnutí sklenic zkontrolujeme správnost uzavření víčky.
Postup zavařování pečeného masa:
- Pořídíme 2 Kg libového plecka a 2 Kg prorostlého bůčku.
- Maso důkladně omyjeme, očistíme a zbavíme přebytečných šlach a kostí.
- Maso nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Uložíme do pekáče a přidáme nakrájený česnek, cibuli a podlijeme jej studenou vodou.
- V troubě pečeme prvních 10 minut při teplotě 200 °C a zbývajících 30 minut při teplotě 180 °C.
- Poloměkké maso vyjmeme z trouby, horké jej nakrájíme na kostky 2 x 2 cm a uložíme do předem připravených sklenic (viz. bod 5. - Zavařování syrového masa).
- Sklenice plníme 2 cm pod horní okraj. Maso důkladně utlačíme a zalijeme jej třemi až čtyřmi lžícemi zbylou šťávou z pečení.
- Okraj sklenic důkladně očistíme a uzavřeme připravenými zavařovacími víčky. *
- Uzavřené sklenice vložíme do zavařovacího hrnce do vlažné vody a postupně přivedeme k varu.
- Čas měříme od doby bodu varu.
- 1 den zavařujeme při teplotě 98 °C po dobu 80 minut. 2 den postupujeme stejným způsobem, tedy 60 minut při 98 °C.
- Po vychladnutí sklenic zkontrolujeme správnost uzavření víčky.
- Víčka Twist:
- Důkladně očištěnými a omytými víčky uzavřeme sklenice a vkládáme do zavařovacího hrnce.
- Z důvodu lepší kontroly správného uzavření sklenic doporučujeme použít
víčka Twist s označením RSB - s prolisem uprostřed, který nás vizuálně upozorní na špatně zavařené sklenice. - Po vyjmutí již zavařených a vychladlých sklenic provedeme zkoušku poklepáním na víčko.