JAK ZAVAŘOVAT?

JAK SPRÁVNĚ ZAVAŘOVAT?

1. Sklenice a víčka umyjeme, a to i nová, poté je vyvaříme a necháme okapat.
2. Naplníme sklenice a zavíčkujeme.
3. Na horní dno zavařovacího hrnce vyskládáme sklenice. Chceme-li zavařovat v páře, nalijeme vodu jen pod sklenice. Při zavařování ve vodě zalijeme sklenice do čtvrtiny až poloviny.     Použijeme-li teplý nálev, může být voda v hrnci horká. Hrnce přiklopíme poklicí a vodu rychle uvedeme do varu. Sledujeme teplotu a čas podle druhu zavařovaných surovin.
4. Sklenice vyskládáme na podložku, která nesmí být studená, aby sklenice nepopraskaly. Až nyní zcela dotáhneme ještě horké sklenice šroubovacím uzávěrem.
5. Po zchlazení sklenice obrátíme dnem vzhůru, čímž zjistíme, zda-li nám víčka těsní. Poklepem by měla vydávat dutý zvuk.
6. Sklenice opatříme štítkem a názvem a hlavně datem výroby a uložíme je v suchu, chladnu a termínu.

Nemáme-li k dispozici zavařovací hrnec, lze pokrm zahřát k bodu varu, chvíli povařit a poté ho horký rychle nalít do nahřátých sklenic, které vzápětí uzavřeme
a obrátím dnem vzhůru.

Ovoce očistěte a před plněním do sklenic ho zbavte přebytečné vody odkapáním. Na 1/litrovou sklenici počítejte cca 300 až 400 g ovoce. Sklenice a víčka
která nesmí být poškozená a pomačkaná, před zavařováním důkladně omyjte.

Odkapané ovoce rovnejte nebo sypejte do sklenic. Snažte se, aby se do nich vešlo co nejvíc plodů, ale rozhodně je nemačkejte! Sklenice plňte cca 1 cm pod okraj. Šroubovací víčka nedotahujte! Během sterilizace musí unikat vzduch, aby sklenice nepopraskaly. Víčka utáhněte až po zavaření.

Pokud nemáte zavařovací hrnec, postačí Vám větší hrnec s pokličkou. Na dno dáte starší utěrku nebo hadrovou plenu. Na ně naskládejte dobře zavíčkované sklenice (nesmí se navzájem dotýkat) a zalijte vodou (sklenice musí být ponořeny). Nebo můžete použít troubu. Sklenice vyskládejte na vyšší plech a zalijte vodou cca 2 cm.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.