JAHODOVÁ MARMELÁDA RECEPT

Jahodová marmeláda je velmi oblíbená a příprava je jednoduchá. Zde je postup, jak ji připravit a zavařit.

Sklenice a víčka:

ZAVAŘOVACÍ SKLENICE TWIST 145 ML AMFORA

VÍČKO TWIST 53 ČERVENÉ

Potřebné suroviny:

  • 1 kg čerstvých jahod
  • 1 kg cukru (nebo můžete použít méně, podle chuti)
  • Šťávu z jednoho citronu

Postup:

  1. Jahody nejprve očistěte a zbavte se stopky. Pokud jsou větší, nakrájejte je na menší kusy.

  2. Jahody dejte do velkého hrnce a přidejte cukr a citronovou šťávu.

  3. Nechte jahody a cukr asi hodinu odležet, aby se vytvořil jahodový sirup.

  4. Poté vše začněte na mírném ohni vařit a občas promíchejte. Jahody by měly začít pouštět šťávu a cukr by se měl začít rozpouštět.

  5. Po asi 10-15 minutách vaření zvyšte teplotu a vařte na vyšší teplotě dalších 30-45 minut. Občas promíchejte, aby se marmeláda nepřipálila.

  6. Marmeládu vařte do doby, než dosáhne požadované konzistence. Můžete to zkontrolovat tak, že kápnutím trochu marmelády na studený talířek a necháte ji zchladnout. Pokud má po zchladnutí požadovanou konzistenci, je hotova.

  7. Mezitím si připravte sklenice. Musí být čisté a sterilní. Sterilizovat je můžete vyvařením v horké vodě nebo v troubě. (Umyté sklenice dáme do trouby na 100°C po dobu 15 minut)

  8. Když je marmeláda hotová, naplňte do sklenic až po okraj. Nechte malý prostor pro expanzi při zavařování.

  9. Sklenice pečlivě uzavřete a otočte je dnem vzhůru. Takto necháte marmeládu vychladnout. Otočení sklenice zajišťuje, že pokud by v ní byl nějaký vzduch, vytlačí se ven.

  10. Po úplném vychladnutí sklenice otočte zpět a uložte na tmavé, chladné místo.

Přeji vám hodně úspěchů při vaření! Tým IR THERMIC s.r.o.

Celý sortiment naleznete na našem e-shopu www.irt.cz 

jahodová_marmeláda_recept